بازرسیهای متعارف آژانس از مراکز هستهای را میپذیریم
خبرگزاری تسنیم: رئیس کمیته هستهای مجلس شورای اسلامی گفت: بازرسیهای متعارف آژانس شامل بازرسیهایی میشود که در قالب توافقنامه پادمان بین تمامی اعضای آژانس انرژی اتمی اعمال میشود.
ابراهیم کارخانهای رئیس کمیته هستهای مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران نظام، خطوط قرمز اعلامی از سوی ایشان را حقوق مسلم ایران برشمرد و اظهار داشت: فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران نظام بسیار شفاف و روشنگر بود؛ ایشان مسایل حساس و کلیدی را بهعنوان خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران مطرح کردند و این خطوط کف خواستههای ایران است.
وی مسئله طولانی بودن زمان اجرای توافق را یکی از نکات مهم سخنان رهبری دانست و گفت: همانطور که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند زمانی که طرفین باید به تعهدات خود عمل کنند، مسئله مهمی است و ضرورت دارد که حتماً رعایت شود چراکه زمان فراتر از آن در جهت فلج کردن برنامههای هستهای کشور محسوب میشود.
** طولانیشدن زمان توافق سبب توقف حرکت علمی و هستهای کشور میشود
این نماینده مجلس ادامه داد: طولانی شدن این زمان از 10 تا 25 سال و فراتر از آن سبب میشود که حرکت علمی و هستهای کشور متوقف شده و پویایی خود را از دست بدهد، همچنین منابع انسانی و دانشمندان ما دچار سرخوردگی شوند لذا این زمان برای این است که چرخدنده حرکت علمی، فنی و منابع انسانی جمهوری اسلامی را در حوزه هستهای متوقف کنند و مقام معظم رهبری نکته بسیار کلیدی را مطرح کردند.
کارخانهای تأکید کرد: اگر این زمان کاهش یابد، میتوانیم از آن بهعنوان یک فرصت استفاده کنیم تا برنامه هستهای کشور را هدفمند و برنامهریزی شده، دنبال کنیم لذا این زمان میتواند بسیار مؤثر باشد منتها بهشرط اینکه زمان مفیدی باشد نه اینکه بهقدری طولانی باشد که برنامه هستهای ایران را راکد و روزمره کند.
وی با بیان اینکه نکته دومی که رهبری اشاره کردند، مسئله آژانس انرژی اتمی و اینکه انجام تعهدات ما نباید منجر به تأیید آژانس شود، یادآور شد: در طول 12 سال گذشته یکی از عواملی که سبب شد پرونده هستهای ایران حل نشود و مفتوح باقی بماند و دائماً دشمن از آن بهعنوان توطئه استفاده کند، نقش آژانس انرژی اتمی در این پرونده بود. در حالی که آژانس باید نقش قاضی را داشته باشد و قاضی هم باید بیطرف باشد اما اگر خودش یک طرف دعوا باشد، مسلم است که این دعوا هیچگاه حل نخواهد شد و اگر هم حل شود، سعی میکنند بهنفع طرف مقابل تمام شود.
** آژانس همواره برای استمرار توطئه غرب راه باز کرده است
رئیس کمیته هستهای مجلس بر همین اساس با اشاره به اقدامات آژانس انرژی اتمی گفت: در طول 12 سال گذشته آژانس اعلام کرده: "هیچگونه انحرافی در برنامه هستهای ایران مشاهده نکردیم" اما همیشه بهدنبال آن مطرح میکند: "ما نمیتوانیم اقدامات پنهانکارانه جمهوری اسلامی ایران را تأیید کنیم." این یعنی آژانس راهی برای اعمال و استمرار توطئههای غرب باز کرده و هیچ انتهایی هم بر آن متصور نیست. این سیاست آژانس یکی از عواملی بوده که در طول 12 سال گذشته دشمن از آن استفاده کرده و رهبری با این فرموده خود راه این توطئه آژانس را بستند.
کارخانهای خاطرنشان کرد: مسئله دیگری که رهبر انقلاب به آن اشاره فرمودند در رابطه با قدرت چانهزنی است. در مذاکرات هرکسی که دستش پرتر باشد، از قدرت چانهزنی بالاتری برخوردار است لذا باید در حوزه عمل آنچه را در اختیار داریم، حفظ کنیم و بهعنوان یک ابزار قدرت در جهت چانهزنی بیشتر و تبدیل آن به دارایی استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه مذاکره دو بخش "عملی و تولید دارایی" و "سیاسی و حقوقی" دارد، گفت: ما باید بتوانیم به بهترین وجه ممکن بخش عملی و تولید دارایی را در خدمت اهداف سیاسی و حقوقی که دنبال میکنیم، قرار دهیم و به این ترتیب باید این دادهها را نگه داریم و از آنها به بهترین نحو ممکن برای تأمین منافع خود در حوزه سیاسی و حقوقی استفاده کنیم.
** باید از دادههای ایران در جهت لغو تحریمها استفاده کنیم
"متأسفانه اشتباهی که در توافق ژنو صورت گرفت این بود که در همان 6 ماه پس از توافق ایران تمامی تعهدات خود را انجام داد و دست ما خالی شد، بهگونهای که طرف مقابل توانست حتی بعد از توافقنامه یکسری تحریمهای دیگر را اعمال کند، بنابراین باید آن بخشی را که به ما مربوط میشود و باید بهعنوان داده از آنها استفاده کنیم، به بهترین نحو ممکن در خدمت اهداف سیاسی و حقوقی خود که یک بخش از آن لغو تحریمها است، قرار دهیم".
رئیس کمیته هستهای مجلس در بخش دیگری از سخنان خود بر نیاز آمریکا به توافق با ایران تأکید کرد و گفت: آنها بیشتر از ما نیاز به توافق دارند؛ جمهوری اسلامی ایران یگانه کشوری در جهان است که در طول 36 سال گذشته مقابل زیاده خواهیهای آمریکا ایستاده و سبب شده سیاستهای آمریکا چه در عرصه نظامی و چه در عرصههای دیگر در مواجهه با ایران به شکست منجر شود. همین مسئله سبب شده ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی از جایگاه بالایی برخوردار باشد.
وی افزود: آمریکاییها که در عرصه نظامی و سیاسی نتوانستند از عزت و اقتدار ایران بکاهند و روز به روز هم بر اقتدار ایران اضافه شده است، این مذاکرات را بهترین فرصت میدانند تا بتوانند در قالب یک توافقنامه به خواستههای خود برسند و آن را بهعنوان پیروزی بزرگ آمریکا بر ایران قلمداد کنند. بر این اساس این مذاکره صرفاً یک مذاکره هستهای نیست و آمریکاییها میخواهند از این مذاکرات در جهت پیروزی بر ایران استفاده کنند. لذا تیم مذاکرهکننده باید علاوه بر حقوق هستهای ملت ایران، از عزت، اقتدار و پیروزی 36ساله ایران در معادلات منطقهای و جهانی نیز حفاظت کند.
** تناظر در اجرائیات توافقنامه باید رعایت شود
کارخانهای با بیان اینکه نکته دیگر در فرمایشات مقام معظم رهبری لغو تحریمها بود، تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب بهصورت شفاف و راهبردی مسئله تحریمها را مورد بررسی قرار دادند و فرمودند در همان مرحله اول باید تحریمهای بانکی، مالی و اقتصادی که در شورای امنیت و کنگره و دولت آمریکا علیه ایران اعمال شده، لغو شود.
نماینده مردم همدان در مجلس در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: نکته دیگر در فرمایشات مقام معظم رهبری این است که اجرائیات باید بهصورت متناظر انجام شود یعنی در مقابل هر عملی که آنها در ابتدا انجام میدهند، ایران عملی انجام دهد. در این میان مسئله بااهمیت وزن این الزامات اجرایی است. اگر آنها یک خواستهای را مطرح میکنند که ارزش زیادی ندارد و موقتی است و میتوانند آن را نقض کنند، ما نیز در مقابل نباید یک داده ارزشمند را مطرح کنیم و این هوشمندی تیم مذاکره کننده را در رابطه با الزامات اجرایی متناظر میطلبد.
** ایران تنها بازرسیهای متعارف در قالب توافقنامه پادمان را میپذیرد
کارخانهای با اشاره به تأکیدات رهبر انقلاب در موضوع بازرسیها گفت: ایشان بهصورت شفاف با بازرسیهای متعارف آژانس موافقت فرمودند. بازرسیهای متعارف آژانس شامل بازرسیهایی میشود که در قالب توافقنامه پادمان بین تمامی اعضای آژانس انرژی اتمی اعمال میشود. در واقع یک بازرسی متعارف نسبت به تمامی کشورهایی که عضو آژانس هستند، اعمال میشود ولی هرآنچه خارج از آن باشد از قبیل دسترسی، بازدید یا بازرسی تحت هر عنوان از اماکن امنیتی، دفاعی، اسناد، اطلاعات و دانشمندان ممنوع است و رهبری این قسمت را از بازرسیهای متعارف جدا کردند لذا بازرسیهای متعارف بازرسی است که این موارد در آنها وجود نداشته باشد.
وی اضافه کرد: نکته دیگر در سخنان مقام معظم رهبری مسئله تحقیق و توسعه است. در واقع موتور حرکت هر کشور بهسوی پیشرفت بستگی به توجه آن کشور به تحقیق و توسعه دارد. هرچقدر در کشوری به تحقیق و توسعه توجه شود و تحقیق و توسعه وارد چرخدنده توسعه علمی و صنعتی شود، آن کشور از پیشرفت و اقتدار بیشتری برخوردار خواهد شد.
"نکته مهم این است که در تحقیق و توسعه نباید مرزی وجود داشته باشد. تحقیق یعنی حرکت رو به جلو که مرزپذیر و محدودیتبردار نیست، در حالی که طرف غربی در این مذاکرات بهدنبال این است که تحقیق و توسعه را بهصورت محدود به ما اعمال کند که این نوع تحقیق و توسعه ارزشی ندارد؛ آنها بهدنبال این هستند که در طول این مدت 10ساله که ما آن را قبول نداریم و معتقدیم باید کاهش یابد، تحقیق و توسعه وارد چرخه صنعت هستهای کشور نشود".
** حاصل تحقیق و توسعه باید وارد چرخه عملیاتی صنعت هستهای کشور شود
رئیس کمیته هستهای مجلس با بیان اینکه در مسئله تحقیقات محدودیت عملیاتی و محدودیت زمانی نباید وجود داشته باشد، تأکید کرد: مسئله بعدی موضوع ساخت و ساز است یعنی باید بتوانیم الزامات لازم را برای اینکه حاصل تحقیق وارد چرخه صنعت هستهای کشور بشود، مهیا کنیم که مقام معظم رهبری از آن بهعنوان ساخت و ساز یاد کردند. اگر قرار باشد تحقیق با یک دستگاه سانتریفیوژ انجام شود و بعد از آنکه تحقیق به پایان رسید و توانستیم به "سو"ی مورد نیاز از آن سانتریفیوژ دست یابیم، نتوانیم آن سانتریفیوژ را بهصورت انبوه بسازیم، آن تحقیق به چه دردی میخورد؟ بنابراین رهبری به این نکته اشاره کردند که حاصل تحقیق و توسعه باید وارد چرخه عملیاتی صنعت هستهای کشور شود.
کارخانهای در ادامه سخنان خود تأکید کرد: تیم مذاکره کننده باید یک ضمانت اجرایی برای این توافقنامه لحاظ کند، موردی که در توافقنامه ژنو جای آن خالی بود و طرف مقابل از آن فضای خالی استفاده کرد و 3 روز پس از توافقنامه ژنو اتحادیه اروپا 16 شرکت را و کمتر از 3 هفته از گذشت توافقنامه ژنو، آمریکاییها 14 شرکت و 5 شخصیت را تحریم کردند اما ما در مقابل هیچکاری انجام ندادیم و توافقنامه همچنان بهقوت خود باقی ماند و آمریکاییها از آن بهنفع خود بهرهبرداری کردند.
"اگر در توافقنامه ژنو قید میشد هرگونه نقض یا اعمال تحریم جدید منجر به لغو توافقنامه میشود، آمریکاییها نمیتوانستند آن تحریمها را انجام دهند لذا باید در توافقنامه قید شود که نقض یا اعمال تحریم جدید منجر به لغو توافقنامه میشود و ایران در هر ظرفیت و سطحی در چارچوب انپیتی فعالیتهای هستهای خود را انجام خواهد داد".
** تأیید رهبری از تیم مذاکرهکننده مسئولیت این تیم را بهمراتب افزایش میدهد
رئیس کمیته هستهای خطاب به تیم مذاکرهکننده توصیه کرد در توافقنامه از لغاتی استفاده کنند که در عرف بینالملل معنای کاملاً شناخته شده و شفافی دارد چراکه مقام معظم رهبری هم فرمودند که توافقنامه باید شفاف، واضح و غیرقابل تفسیر باشد، لذا باید هوشمندی لازم را نشان دهند.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: برای تیم مذاکرهکننده همین بس که مقام معظم رهبری از آنها بهعنوان افرادی شجاع، امین، غیور و متدین نام بردند و این نوع تمجید و تأیید رهبری از تیم مذاکره کننده مسئولیت این تیم را بهمراتب افزایش میدهد و انشاءالله این تیم مصداق عملی فرمودههای رهبری در صحنه عمل در عرصه توافق باشند.
انتهای پیام